U sklopu projekta održano je studijsko putovanje u London od 27. do 30. kolovoza 2018. u kojem je prisustvovalo 10 sudionika. Cilj putovanja je bio upoznati nastavnike i mentore s radom obrazovnih institucija i ugostiteljskih objekata u svrhu izrade dokumenta koji sadrži preporuke za prijenos dobrih praksi iz Velike Britanije u Hrvatsku.
Na studijskom putovanju sudjelovali su mentori kuharstva HUP-ZAGREB-a, Ivan Posavec iz hotela Sheraton, Neda Kolundžija iz hotela Panorama, Šime Vučetić iz hotela The Westin Zagreb te Eugen Zadro iz hotela International, nastavnica kuharstva Jasmina Mati, nastavnik Džoni Marinčić za područje nutricionizma, nastavnica Vanda Kos Jerković za područje integracije osoba s invaliditetom I razvoja interpersonalnih vještina, nastavnik Ivan Štruklec za područje informatike. Studijsko putovanje vodile su stručnjakinja za nutricionizam Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma, Sara Sila, te voditeljica projekta Silvija Mršić.
Plan putovanja uključivao je posjet obrazovnim ustanovama Le Cordon Bleu, vodećoj svjetskoj kulinarskoj školi i Leiths School of Food and Wine, kulinarskoj školi koja nudi nutricionistički pristup pripremi jela.
Posjetili su se restorani:
Pizza express, restoran brze prehrane. Odabran je budući da , osim “obične” pizze, nudi i pizzu bez glutena te vegetarijanska i veganska jela.
Hereford Arms nudi jela koja se mogu odabrati prema različitim prehrambenim navikama ili zdravstvenim stanjima.
Apres Food Co., mali restoran u vlasništvu nutricionistice koji je primarno fokusiran na zdravu, ali ukusnu hranu. Sva hrana koju nude je bez glutena.
Dans Le Noir je restoran koji zapošljava osobe s invaliditetom. Hranu poslužuju u mraku s ciljem fokusa na osjetilo njuha i okusa.
Niche – Gluten-free Dining prvi je certificirani restoran u Londonu koji nudi hranu 100% bez glutena i siguran je za celijakičare. Osim toga nude hranu za osobe s laktoza intolerancijom, osobe s alergijom na određenu hranu te za vegane.
Ministar turizma Gari Cappelli tom je prilikom istaknuo: „U zemlji iznimnog turističkog potencijala kao što je Hrvatska, mnogo napora ulažemo u edukaciju, aktivaciju i popularizaciju turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Danas otvaramo novu stranicu hrvatskog turizma koja će, vjerujem, biti ispisana samo najboljim primjerima suradnje privatnog i javnog sektora. Kroz ovaj natječaj pružamo podršku poslodavcima koji imaju izazov s pronalaskom dostatnog broja kvalitetne radne snage uz istovremeno osnaživanje i integriranje ranjivih skupina na tržište rada.“
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar istaknuo je: „Zadovoljstvo mi je što Hrvatski zavod za zapošljavanje kao Posredničko tijelo razine 2 može pridonijeti provedbi projekata koji će proširiti mogućnosti zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu ranjivim skupinama nezaposlenih osoba, ali i poslodavcima u sektoru turizma osigurati prijeko potrebnu radnu snagu.“
Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, Ivan Šutalo, potpisao je ugovor za financiranje projekta Ukusna dijetetika financiran sa 100% bespovratnih sredstava ukupnog trajanja 16 mjeseci.
Projektom će omogućiti za 30 nezaposlenih polaznika starijih od 54 godine i 10 osoba s invaliditetom pohađanje po u mjeri dizajniranog program za stjecanje kompetencija iz inovativnog dijetetskog kuharstva uz izuzetno kvalitetnu praktičnu nastavu u objektima najviše kategorije partnerskog poduzeća HUP-Zagreb d.d. u hotelima Westin, Sheraton, Panorama i International. Predavači i mentori steći će uz pomoć stručnjaka andragoga POU Zagreb potrebne andragoške vještine kao i vještine potrebne za inkluziju osoba s invaliditetom u radne procese. Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma svoj će stručan doprinos dati u kreiranju novog programa usavršavanja, a smjernice prilikom analize potreba ciljane skupine s područja Grada Zagreba i Zagrebačke Županije dat će partner projekta Hrvatski zavod za Zapošljavanje, Regionalni ured Zagreb kao i pomoć prilikom odabira nezaposlenih polaznika pripadnika ciljane skupine.