logo ukusna dijetetika

Priručnik za izradu dijetetskih jela

Ukusna dijetetika – Priručnik za izradu dijetetskih jela namijenjen je polaznicima, nastavnicima I mentorima programa usavršavanja Kuhar dijetetskih jela - specijalist kao i cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti. Predstavlja vidno očitovanje konkretnih postignuća projekta u području dijetetskog kuharstva.

Zamjenik šefa kuhinje hotela Sheraton Zagreb, mentor u projektu, Ivan Posavec, pripremio je u suradnji s nutricionisticom Karmen Matković Melki, dipl. ing. prehrambene tehnologije, 20 recepta različitih dijetetskih jela. Osim postupaka pripreme recepture sadrže nutritivnu vrijednost i klasifikaciju namjene različitim osobama s obzirom na zdravstveno stanje (alergije, intolerencije na laktozu i gluten, dijabetes) ili prehrambeni odabir (vegetarijanstvo, veganstvo, sportska prehrana). Nutricionistički dio, temeljem popisa specifičnih prehrambenih osobitosti, nudi kratak opis i razloge pojedinih zdravstvenih stanja i prehrambenih odabira koji definiraju ciljne skupine prema najnovijim prehrambenim preporukama, te osnovne smjernice za pripremu jela prema specifičnim dijetetskim potrebama.

Na zadnjim stranicama Priručnika nalaze se tablice supstitucijskih sastojaka. Nakladnik Priručnika je Pučko otvoreno učilište Zagreb, urednik izdanja Goran Horvat, grafičku pripremu i prijelom izvršila je Senka Mandalinić, lekturu Snježana Zbukvić Ožbolt, a fotografiranje jela Studio Tritan. Za potrebe izrade Priručnika, jela je pripremala Jasmina Mati, stručnjakinja za kuharstvo.

Tiskara Zelina d.d. tiskala je Priručnik u nakladi od 400 primjeraka koji se distribuira bez naknade.